Uprawa soi w Polsce z roku na rok nabiera tempa, jednak nadal wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Dlatego powstała aplikacja Soja Plus – innowacyjne wsparcie dla rolników, którzy chcą prowadzić swoje plantacje w kierunku wysokich plonów.
Trzy spotkania polowe, dziewięć odmian soi na każdym z nich i setki zainteresowanych rolników. To wyraźny sygnał, że soja w Polsce niebawem przestanie być uprawą niszową. Rolnicy poszukują opłacalnych alternatyw.
W 2024 roku zakończyliśmy badania nad desykacją soi, których celem było wskazanie najskuteczniejszych metod w przypadku wydłużonej wegetacji. Wyniki są szczególnie ważne w obecnym sezonie.
Powierzchnia uprawy soi w 2025 r. w Polsce osiągnęła historyczny poziom 98,1 tys. ha. Czy soja ma szansę stać się uprawą strategiczną – priorytetową w grupie roślin bobowatych grubonasiennych w Polsce? To zależy.
Potrzebujemy skutecznych narzędzi do ochrony soi, inaczej nie przyspieszymy tempa rozwoju jej produkcji. Rozszerzenie rejestracji tifensulfuronu metylowego o stosowanie w soi to długo oczekiwana decyzja.
Uprawiasz soję lub dopiero planujesz ten krok? Posłuchaj, jak robią to inni! Ruszył cykl podcastów „Z soją wśród praktyków”, z których dowiesz się, jak uprawiać soję z sukcesem.
Za nami pierwsze oficjalne spotkanie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Stowarzyszenie Polska Soja otrzymało zaproszenie do przedstawienia wyzwań związanych z uprawą i przetwórstwem soi w naszym kraju.
Stowarzyszenie Polska Soja poszukuje gospodarstw nasiennych gotowych do produkcji wysokiej jakości kwalifikowanego materiału siewnego soi. Sprawdź, czy ta oferta jest dla Ciebie!
Przełom starego i nowego roku to idealny moment na podsumowanie osiągnięć i doprecyzowywanie nowych, śmiałych planów. Patrząc wstecz możemy z dumą stwierdzić, że wspólnymi siłami udało nam się mocniej podkreślić znaczenie krajowej soi.
Broszura została przygotowana z myślą o producentach roślin oleistych – rolnikach zajmujących się uprawą soi w Polsce.
Soja, roślina oleisto-białkowa o ogromnym, wciąż niewykorzystanym potencjale, ma szansę znacząco poprawić bezpieczeństwo białkowe naszego kraju.
Producenci soi są zaskoczeni nowymi wymogami w niektórych punktach skupu, gdyż firmy przetwórcze próbują już się dostosować do unijnego Rozporządzenia EUDR. Co jest powodem zmian na rynku?
Stowarzyszenie Polska Soja wspierając rozwój soi w naszym kraju przeprowadziło cykl szkoleń skierowanych do producentów soi.
Rekordowe zasiewy, przyspieszone żniwa i nieprzewidywalny rynek – to wyjątkowy rok dla producentów i przetwórców soi. Dowiedz się, dlaczego wilgotność zebranych nasion soi może zadecydować o zyskach.
Mamy przyjemność zaprosić wszystkich obecnych i przyszłych plantatorów soi do udziału w zadaniu “Organizacja szkoleń pn. Sojowe Poletka Polowe - podstawy uprawy soi skierowanych do producentów soi”. Widzimy się we wrześniu!
Soja, będąca rośliną oleisto-białkową, kryje w sobie ogromny potencjał, który dotychczas nie został nawet w części wykorzystany.
Wielu rolników w tym roku uznaje soję za najbardziej opłacalną uprawę w swoich gospodarstwach. Co o tym przesądziło? Sprawdzamy to w naszej kalkulacji opłacalności uprawy soi.
To były trzy niezwykle inspirujące spotkania polowe, oczywiście z soją w roli głównej, zorganizowane przez Stowarzyszenie Polska Soja. Co działo się w trakcie Sojowych Poletek Pokazowych i jakie nowe doświadczenia wynieśli uczestnicy?
Soja ponownie 3 najważniejszą rośliną strączkową w Polsce! Wiadomo już jaki jest areał uprawy, a także jakie są powody zmian w poszczególnych rejonach kraju.
Soja – problem czy rozwiązanie? To wiodący temat 11. Światowej Konferencji Badań nad Soją (WSRC11), która odbyła się w czerwcu w Wiedniu, gdzie dyskutowano o roli soi jako żywności i paszy.
Ustawa o paszach, która ma obowiązywać od stycznia 2025 r., będzie stymulowała zapotrzebowanie na soję z polskich pól. Taki efekt ma przynieść wprowadzenie „celu wskaźnikowego białka paszowego”.
30 maja w Radzikowie odbyło się spotkanie dotyczące współpracy w ramach Krajowego Programu Sojowego. W jego trakcie omówiono m.in. problemy dotyczące problemy związane z uprawą soi.
Tegoroczny okres siewów soi na przeważającym obszarze kraju nie należał do łatwych, głównie z uwagi na panujące chłody i silnie zróżnicowany rozkład opadów. Jak w takich warunkach wschodziła soja i jakie są rokowania?
Producenci soi w Polsce – podobnie jak zbóż, kukurydzy czy rzepaku – ponoszą straty w wyniku braku stabilizacji rynków rolnych spowodowanych agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczyna nabór e-wniosków o przyznanie dopłat bezpośrednich i obszarowych za 2023 r. Będą też punkty za uprawę soi!
Stało się! Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) na lata 2023-27 wszedł w fazę wdrażania. Sprawdzamy, jak soja może pomóc w realizacji nowych wymogów.
Obszar zasiewów soi na terenie kraju sukcesywnie rośnie. Powiększające się z roku na rok plony cieszą, jednak nadal całkowity areał upraw soi w Polsce jest za mały, by uniezależnić polski rynek od importu z zagranicy.
Temat soi coraz wyraźniej rozbrzmiewa w kontekście krajowo-politycznym. To właśnie wokół tej rośliny uprawnej krążyły wątki poruszane 23 listopada na posiedzeniu wyjazdowym sejmowej podkomisji stałej
Okazją do wymiany spostrzeżeń, informacji, doświadczeń oraz owocnych dyskusji była zorganizowana przez Stowarzyszenie Polska Soja przy współpracy z firmą Agrolok konferencja odbywająca się 27 października w Elgiszewie.
Stowarzyszenie Polska Soja edukuje rolników w zakresie doboru odmian soi i technologii uprawy, w tym racjonalnego nawożenia i skutecznej ochrony. Pomagają w tym dedykowane spotkania polowe.
Za uprawą soi przemawiają dość niskie nakłady na nawożenie i ochronę. Roślina ta dobrze radzi sobie w warunkach suszy, ale preferuje gleby średnie i cięższe. Jednak to nie wszystko.
Decyzją Komisji Europejskiej w 2022 rolnicy mogą skorzystać z odstępstwa od zakazu prowadzenia produkcji na ugorach w ramach zazielenienia, które dzięki temu można wykorzystać do produkcji żywności i pasz.
Z przyjemnością przedstawiamy Państwu efekt pracy Stowarzyszenia Polska Soja w postaci poradnika uprawy soi pt. Tajniki Uprawy Soi.
24 lutego w Dąbrowie Tarnowskiej odbyła się konferencja pt.: „Soja pod lupą – możliwości obecnych czasów”, która zainteresowała nie tylko plantatorów z małopolski, ale także innych regionów Polski, którzy licznie przybyli do Hotelu Cristal Park.
W ostatnich latach zainteresowanie uprawą soi w Polsce, a także zapotrzebowanie na nią systematycznie wzrastają. To roślina z potencjałem, która może osiągać zadowalające plony nie tylko w przypadku większych producentów.
W murach zabytkowego zamku 18 listopada odbyła się w Golubiu-Dobrzyniu organizowana wspólnymi siłami Stowarzyszenia Polska Soja oraz firmy Agrolok Sp. z o.o. konferencja „Soja pod lupą — możliwości obecnych czasów”.
Co sprawia, że badania nad uprawą soi w Polsce traktuje się obecnie jako jeden z priorytetów? Jakie wymagania muszą spełnić odmiany rejestrowane przez COBORU?
Sezon 2021 to połączenie sił Stowarzyszenia Polska Soja oraz firmy Agrolok w zakresie zbiorów soi i warunków skupu. Co to oznacza dla plantatorów? Możliwość sprzedaży plonu na terenie całego kraju. Poznajcie szczegóły.
Jak plonowała soja w 2020 roku? Specjalnie dla plantatorów Stowarzyszenie Polska Soja wraz z firmą Agrolok Sp. z.o.o. zorganizowały wydarzenie: „Soja pod lupą”. Zobaczcie filmy z tego spotkania!
Historia uprawy soi w kraju ma już około 150 lat. Pierwsze doświadczenia z soją na polskich terenach zostały przeprowadzone w 1878 roku!
Południowe rejony Polski to tereny, które ponownie w zeszłym roku zdominowały krajową produkcję soi. Popularność zyskuje w województwach: podkarpackim, dolnośląskim, małopolskim. Tylko na tych terenach wielkość zasiewów soi wynosiła razem ponad 8 tys
Pod takim hasłem 5 lutego 2020 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie odbyła się konferencja poświęcona potencjałowi soi w naszym kraju. Konkretne czynniki i analizy badań zostały przedstawione podczas prelekcji specjalistów: COBORU